Sommerbrev 2024

Skoleåret er slut……

– og sommerferien er startet for nogen.

Som nærmest hvert år er juni, den første sommermåned, svær at kombinere med skolegang. For aftenerne er lune, nætterne lyse og børnene er pænt trætte, når skoledagen begynder. Nu kan de for vores skyld sove lige så længe, de lyster, til vi ses igen.

Billedet her er fra Sankt Hans på Skarregaard, som nok engang blev en poetisk aften med masser af folk, dygtige børn og smukt sommervejr. Nu efter skybrud og blæst, bliver det sommer igen – omend lidt køligere.. 

Sammen med brevet får I børnenes nye skoleskema, årskalenderen med ferieplanen  og alle øvrige aktiviteter, som vi har lagt foreløbig sidste hånd på. 

Én ting er sikkert:  Vi mødes igen:

Søndag den 11. august kl. 16:00 til et nyt, spændende skoleår.

Farvel til Simon, Louise, Fie, Amanda og Maria

Juni bød på  lejrtur for de yngste i Vorupør, for de ældste i Berlin, vanddag for de store, rumfart- og domeprojekt, kræmmermarked og Sankt Hans på Skarregaard, inden vi sluttede skoleåret af på traditionel vis.  Det indebærer vigtigst af alt de store børns Tivoli for hele skolen og Naturbørnehuset, men den drabelige rundboldkamp mellem lærere og de ældste elever – er droppet! Åh nej!! Til gengæld dystede vi i ÅRETS VILDESTE GEMMELEG. Og det var faktisk virkelig sjovt.

For nogle var det afslutningen på deres første skoleår med alt, hvad det har bragt af nye, spændende og udfordrende krav og oplevelser. For andre var det niende gang, de gik på sommerferie.

For Simon, Louise, Fie, Amanda og Maria var det sidste gang, vi sagde tak for i år til hinanden. Det er svært at forestille sig efter mange år sammen. 

Simon starter i 7. klasse og Maria i 4. klasse på Dueholmskolen. Louise, Fie og Amanda flytter til Thy i sommerferien og starter sammen med storesøster Ida på Snedsted Skole i det nye skoleår. Vi vil savne dem alle i vores hverdag  på skolen – og i det hele taget. 

Til Jer forældre: Tak for lån af jeres skønne unger og mange fælles snakke og stunder.

Til  Simon, Louise, Fie, Amanda og Maria: Tak for den tid, I har været her. Tak for Jer. Vi ønsker Jer alt godt i fremtiden.

Velkommen til Alma, Elias, Louis, Lærke og Noah 

Vi glæder os meget til at byde velkommen til børnene i vores nye 0. klasse.

For første gang i Naturfriskolens tid har børnene deres første skoledag ved skoleårets start – søndag den 11. august.

Det har vi valgt, fordi vi absolut mener, at det er bedst for børn at vente til august – og fordi vi kan.

I år er det også specielt, fordi vi føler, vi allerede kender børnene rigtig godt. Samarbejdet med Naturbørnehuset er stærkt, dueligt – og bygger på fælles oplevelser, fælles morgensange og fælles tirsdagsmad. 

Som skole får vi så meget givet gennem det børneunivers, der er faciliteret tværs over skolegården.

HURRA for den beslutning og det kæmpe arbejde, der blev og kontinuerligt bliver lagt i LUFFE.

Så når vi ses til skolestart bliver det med rød løber, velkommen-sangen, fotografering og det hele.

Børn på besøg i ferien

I løbet af sommerferien får vi besøg af to nye børn, der gerne vil se vores skole og evt. starte her. Dvs. den ene vil gerne starte, men familien skal have afklaret nogle praktikaliteter. Det andet barn er sammen med sin familie undervejs med at flytte til vores smukke område. Så vi er nok en gang på jagt efter en lejebolig, hvor man må have dyr. 

Vi håber, at det hele lykkes, så vi kan byde børnene og deres familier varmt velkommen til Naturfriskolen.

Det kommende skoleår

Vi arbejder kontinuerligt med, hvordan vi kan gøre Naturfriskolen til en endnu bedre skole. Som vanligt har vi brugt de første uger i børnenes ferie til at definere og indarbejde nogle af ideerne i det kommende skoleår. Her er de vigtigste:

Værdier

På vores lille friskole er det en grundlæggende værdi, at vi betragter børn og forældre som ligemænd. I forældre har jeres opgave og vi voksne på skolen har vores. Og det hele handler om vores fælles fokus – børnene. 

Dannelse er ligeså vigtigt som uddannelse og endnu vigtigere er det, at vores børn bliver livsduelige.

Når Grundtvig og Kold snakkede om livsduelighed, var det i en helt anden kontekst og virkelighed, end den, der er vores børns. Ligesom den fremtid, vi skal ruste børnene til, kræver helt andre forudsætninger og redskaber. 

Mange af vores børn går mere til skærm, end de går til andre fritidsaktiviteter eller lærer at hjælpe til og bruge deres hænder. Sådan er det. Det er et valg – eller måske en kamp, I tager derhjemme. 

Men i deres ungdom og voksenliv får de brug for at kunne klare sig på alle felter. De skal kunne gennemføre en uddannelse og få et grundlag at leve på, fungere socialt med venner og kolleger/studiekammerater, skal kunne klare sig selv i en hverdag og tage hånd om deres liv. Alt det er vi fælles om.

Men mere end nogen anden generation skal vores børn også forholde sig til en fremtid, hvor klodens ressourcer kommer til at sætte dagsordenen på alle områder. Det skal vi ikke prædike om i friskolen hver dag, men i stedet omsætte til et øget fokus på de værdier, der har været Naturfriskolens siden starten for 9 år siden:

  • Vi vil uddanne børn til at have et tilhørsforhold til naturen
  • Vi ønsker at uddanne børn til aktivt at kunne vælge en bæredygtig fremtid
  • Vi  ønsker at uddanne børn til at kunne finde ro, glæde og skaberkraft i en omskiftelig tid. 

Nye tiltag

Udeskole – udedage

I år ændrer vi vores naturskoletimer IGEN. 

Vi fastholder skolens fokus på naturen som læringsmiljø og visionen om, at vores børn skal værdsætte og have et tilhørsforhold til naturen. 

Men trods ændringen sidste år oplever vi, at vi dels får for lidt ud af vores udedage, dels at strukturen spænder ben for de øvrige fag. Derfor samler vi naturskoletimerne til emner, der afvikles på 3 dage hver 4. uge. 

Alle emner/forløb handler om bæredygtighed, der er planlagt for hele skoleåret. 

I kan se uger og emner i årskalenderen.

Vi tror på, at det giver tid til at komme ordentligt i bund og omkring emnerne. Vi arbejder både fag-faglig, praktisk og kreativt med hvert emne, hvilket giver lærerne mulighed for at integrere mål kravene for de enkelte fag i konkrete projekter. 

Det bliver spændende. 

På det første forældremøde den 27. august får I meget mere at vide. 

Fredagsmad

Vi starter med FREDAGSMAD. 

Det afløser ikke madordningen, som vi elsker og nyder hver uge sammen med Naturbørnehuset.

Nikolaj står for det sammen med 6.-7. klasse og vil fortælle om det, når vi ses til skolestart.

Maden bliver i kategorien ‘nærende, hjemmelavede snacks’ til meget fornuftige priser. 

Samtidig tjener klassen penge til lejrskoler mm.

Win-win, lyder det til.

Tag godt imod tilbuddet. 

Klasser, skemaer og ny idrætslærer

I det kommende skoleår har vi følgende klasser:

  • 0. – 1. klasse, hvor Kirsten Gro er klasselærer, og Jakob er fast skolepædagog.
  • 2.- 4. klasse, hvor Nikolaj er klasselærer, og Nina er fast skolepædagog
  • 6.- 7. klasse, hvor Rasmus er klasselærer
  • 8.- 9. klasse, hvor Linette er klasselærer

Agnes er fortsat vores tysklærer og JP varetager selvfølgelig musikken. 

Resten af fagfordelingen kan I læse i skemaerne.

Der er byttet rundt, malet, arrangeret og dekoreret i  de ‘nederste’ lokaler, der er gjort parat til skolestart med ekstra fokus på rammer til niveaudelt undervisning og samarbejde på tværs af grupper.

Vi er næsten færdige med fysiklokalet i det gamle bibliotek. Det bliver et kærkomment løft for naturfagsundervisningen.

Biblioteket er rykket ned på gangen og ud i klasserne, hvor bøgerne hører hjemme og bliver brugt. 

Igen i år er der fuldt fokus på læsningen i de yngste klasser. Vi håber, at de sommeren igennem har bevaret den sprudlende læselyst efter læsefesten i maj.

Vi har været voldsomt glade for Casper Idrætslærer, men han er blevet headhuntet til en ny klub, så han er rykket østpå.

Kæmpe tak til dig, Casper for dit arbejde hos os. Du har inspireret alle børnene og givet dem øget glæde ved idræt, bevægelse og aktiv leg. Tak for det. 

Vi ønsker Casper al mulig held og lykke fremover – og masser af redninger i målet.

Til gengæld byder vi velkommen til Victor Thøgersen, der er på Mors-Thy Håndbolds Talenttrup 2024/25. (Gad vide, hvordan vi har fået fat på ham…..) Victor besøgte os i juni – og det tegner meget godt. Vi glæder os meget til at lære dig at kende og arbejde sammen med dig. 

Tag rigtig godt imod Victor, når I møder ham.

Til sidst

Mange informationer – men nu kan I holde ferie.

Det gør vi også nu efter et skoleår, der har givet os meget.

Vi har oplevet og erfaret, hvor stor en gave Naturbørnehuset Luffe er. I hverdagen såvel som på det strategiske plan. Vores tætte samarbejde mellem børn og kolleger har forankret sig på et engageret og dueligt niveau, hvilket blandt andet udmønter sig i trygge børn, der helt fra børnehavetiden kalder Naturfriskolen for deres skole.

Vi har fået nye, dygtige kolleger, der hver især sætter deres præg på vores skole med kompetent pædagogisk arbejde, undervisning og ægte friskole-engagement. 

Vi har taget imod nye familier, hvor både børn og voksne nu er integrerede og uundværlige i Naturfriskolens flok.

Agnes er tilbage på nedsat tid – efter en veloverstået operation. Det er vi taknemmelige for.

Til gengæld kan vi ikke tænke på det afsluttede skoleår uden at mindes Morten, vores dygtige lærer, fantastiske kollega og gode ven. Minderne står i kø – for Morten satte spor. Vi tænker på Kirsten og familien og ønsker det bedste for dem alle.

Med et ‘KISS & SEE YOU SOON’-billede, ønsker vi alle en dejlig sommer 🌞

/Kirsten