SOMMERBREV 2020

Linedanser – vælge livet, hvilken er din vej?

Følge hjertet, uforfærdet. Sige ja og nej. 

Verden spørger tit hvordan – og alt for lidt hvorfor.

Der er så mange ting, man kan – stå for det, du tror!

Gid du aldrig mister modet, og lader det onde uimodsagt.

Når viljen befries – da falder magt

Per Krøis Kjærsgaard, 1998

Sådan sang vi i aftes til den dejlige fest, de store børn havde arrangeret for os. 

De store, som nu har sidste skoledag på Naturfriskolen og glæder sig til det næste kapitel i deres liv. Vi glæder os med dem, fordi vi ved, at de er så klar til det – fagligt, personligt og menneskeligt. 

Vi vil savne dem i vores hverdag  på skolen – og i det hele taget. 

De vil måske også komme til at savne hverdagen på Naturfriskolen og hinanden….. For værdien af forhold mellem mennesker går som regel først op for os, når vi ikke længere har dem. Det oplevede vi alle en flig af i aftes.

Til Jer forældre: Tak for lån af jeres skønne unger.

Til Karla, Tim, Theis & August: Tak for festen. Tak for gode år. Tak for Jer. 

Skoleåret er slut……

– og sommerferien er lige om hjørnet. Vejret kan ikke blive bedre, aftnerne har aldrig været lunere og nætterne er så lyse, at man knapt kan sove. Sikke en forsommer. Og sikke et besynderligt forår.

På et marked i Wuhan, 8000 km fra Sejerslev, fik mange mennesker fra salgsboderne alvorlig lungebetændelse i december. Tre måneder senere lukkede Danmark ned og Naturfriskolen gjorde ligeså. 

Man siger, at alle voksne ved, hvor de var den 11. september 2001. Jeg ved i hvert fald, hvor jeg var onsdag den 11. marts kl. 19:30 – i år.

Coronalukning, fjernundervisning, afstand, smittetryk, ingen håndtryk, ingen skolebørn, ingen børnebørn, ingen plejehjemsbesøg. Til gengæld håndvask, sprit, handsker og en kontrolleret genåbning i etaper. 

Selvom det har været bøvlet for børnene, for Jer og for os, må vi nok engang konstatere, at vi bor på den rigtige egn. Det har været noget nemmere for os at leve og holde skole med fornuftig afstand, end for vores kolleger og familier på Vesterbro. 

Jeg ved ikke, hvornår vi igen uden tøven kommer til at give hånd og knus, når vi mødes. Men såfremt smittetrykket arter sig, og den anden bølge af coronavirus holder sig væk, kan vi starte næste skoleår med normalt skema.

Vi skal stadig vaske hænder, spritte, være opmærksomme på afstand og kontaktflader; men ellers kan vi få lov at holde skole, som vi plejer. Med normalt timetal, alle fag, svømning, idræt og det hele. Det glæder vi os til. 

Idag får børnene det nye skoleskema med hjem. Årsplanen får I tilsendt på mail om en uges tid, når vi er færdige med den sidste planlægning. Én ting er sikkert: Vi mødes igen søndag den 9. august kl. 10 til et nyt, spændende skoleår.

Naturfriskolen fylder 5 år – den anden søndag i august 

Når vi mødes igen efter sommerferien, bliver det ekstra festligt og med ekstra mange flag. Sammen med skolestarten fejrer vi Naturfriskolens 5 år fødselsdag. Vi mødes søndag den 9. august kl. 10 til en hyggelig formiddag med hele familien.

Fem år er måske ikke prangende, når man skeler til vores aldrende naboskoler. Men det er stærkt, sejt, ungdommeligt kækt og i den grad værd at fejre. 

Bortset fra søde børn, stort fremmøde, solskin og høj himmel – ønsker vi os ingen gaver, for vi har allerede fået lige den gave, vi ønskede os: En ny kollega……

Velkommen til Asbjørn Grove, vores nye lærer

Vi glæder os rigtig meget til, at I allesammen kan møde Asbjørn, der starter som lærer hos os i det nye skoleår. 

Asbjørn er uddannet fra Den Frie Lærerskole i Ollerup og kommer fra en lærerstilling på Hobro Efterskole. 

Der er meget godt at sige om Asbjørn, men han skal selv have lov at præsentere sig. 

I skal alligevel lige vide, at han er vild med naturfag, som er et af hans linjefag. 

At han også er uddannet tømrer – og er 34 år. 

Asbjørn skal være klasselærer i 4.-5. klasse 

Og sådan ser han ud:

Og hvad har de så lært?

I dag slutter vi skoleåret med morgensang, fortælling, fælles morgenbord, Tivoli sammen med Børnegaarden, hygge i klasserne og årets drabeligste rundboldkamp. Ligesom vi plejer. Og ligesom vi plejer at opleve, diskuteres der rundt omkring, hvad børn skal lære i løbet af deres skolegang – i løbet af et skoleår.

I år har det været specielt. Coronatiden har givet alle skoler nye udfordringer, som vi har tacklet vidt forskelligt. For os på Naturfriskolen blev det en bunden anledning til at udforske vores naturskole koncept i anderledes rammer. Det har været både spændende, lærerigt, givende, krævende, besværligt og meget inspirerende at fokusere på naturen som læringsrum. Vi samler op på vores erfaringer i de kommende dage, men er enige om, at vi har set nye sider af vores børn. Fagligt, socialt og ikke mindst i  måden de samarbejder på. 

‘Lad ikke en god krise gå til spilde’, sagde Winston Churchill. Det holder vi os for øje, for coronakrisen har lært os nyt. Den har lært os nye måder at have fællesskab på og hvor vigtige fællesskaber er. Coronakrisen har også skærpet vores opmærksomhed på børnenes behov. Mange børn har savnet de helt almindelige fag, sprog, idræt og fortælling. Ingen har efterspurgt film og spil. Hvor godt er det lige? De har været bedre til at fokusere i den reducerede undervisningstid, blandt andet fordi der ikke har været fagskift hver og hveranden time. Der har været færre konflikter og meget mindre sygdom. Som coronatiden har lært os alle nye måder at organisere arbejdslivet på, kan den måske også lære os nye måder at tænke skole på. 

De kommende dage har vi ansatte god tid til det. Til at drøfte indhold og rammer for det kommende års arbejde med og for jeres børn. Men først og fremmest snakker vi om, hvordan vores børn har det. Hvordan de udvikler sig, samarbejder og om de trives. Rykker de fagligt og socialt? Skal der sættes noget ekstra ind hos én – eller støttes op om en anden?

Som lille skole har vi den enestående mulighed at rette og justere her og nu. Vi behøver ikke afvente bevillinger eller godkendelser, men kan sætte ind, når behovet er der. Resultatet er en flok børn, der er læringsparate, nysgerrige, glade og gode til at samarbejde. Det giver en grundtone, der gør det godt at gå i skole – og på arbejde.

Vi er alle glade for at være her. I det friskole fællesskab, der er vores og nu fylder 5 år. Hurra for det.

Fra den praktiske skuffe

  • Tjek reolen og bordet i musiksalen, knagerækkerne på gangen og skohylderne og tag alt, hvad der er jeres med hjem. 
  • Alle skal aflevere lånte chromebooks
  • Aflever gerne skolebøger og biblioteksbøger inden SFO’en går på ferie, fredag den 3/7
  • Fripladsansøgninger udsendes efter sommerferien
  • HUSK, at der er sommeraktiviteter hver mandag og onsdag kl. 11 – 15 hele sommerferien. Det foregår i og uden for Nordmorshallen. Det bliver så godt. Mød op – det er ikke nødvendigt med tilmelding.

Vigtige datoer

Fra den 29/6 til den 5/8:

Sommeraktiviteter i Nordmorshallen hver mandag og onsdag kl. 11 – 15

JULI:

den 6/7 – 26/7: SFO’en holder lukket 

AUGUST:

den 6.: Rengøringsdag, kl 15 – 18 og kl. 18 – 21

den 9: Første skoledag i det nye skoleår fejrer vi Naturfriskolens 5 års fødselsdag. Alle møder kl. 10 – ca 12. 

Det er en søndag, så mød gerne op hele familien.

den 28: Fripladsansøgninger afleveres

VI ØNSKER ALLE EN GOD SOMMER